Grot met oude menselijke overblijfselen ontdekt

In Zuid-Afrika zijn heel wat stoffelijke overschotten van de Homo naledi teruggevonden in een grot. De ontdekking bevestigt de theorie dat de soort haar doden met opzet verstopte in grotten.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

Het is opmerkelijk gedrag voor een menselijke soort met hersenen die twee derde kleiner zijn dan de onze. Hoewel de soort redelijk primitief was, is ze nog niet zo heel oud. Waarschijnlijk leefde ze zo'n 235.000 jaar geleden. Dat kan betekenen dat deze vorm in dezelfde periode heeft geleefd als de eerste van onze soort: de Homo sapiens.

AFP / G. Khan

De holte waarin de overblijfselen werden gevonden, is omgedoopt tot The Lesedi Chamber. Binnenin vonden de paleantropologen restanten van twee volwassenen en een kind. Vier jaar geleden werden in hetzelfde grotsysteem, Rising Star, al de eerste resten van de Homo naledi ontdekt.

Diversiteit

Een van de volwassenen had een prachtige schedel die volgens professor John Hawks van de universiteit van Wisconsin-Madison volledig intact was. Na analyses van zijn ledematen bleek dat de man vlot kon klimmen en lopen.

Het feit dat de Homo naledi in hetzelfde tijdperk en in dezelfde regio van Zuid-Afrika leefde als de eerste Homo sapiens, maakt duidelijk hoe groot de diversiteit aan menselijke vormen was gedurende het Laat-Pleistoceen. Professor Hawk voegde er ook aan toe dat hun tanden, even groot als de onze, erop wijzen dat ze een soortgelijk dieet volgden als de moderne mens. Ook hun ledematen hadden dezelfde verhoudingen als de onze.