Grootste lithium-ion-batterij ter wereld in Australië in gebruik genomen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Australië is het grootste batterijsysteem ter wereld voor de opslag van hernieuwbare energie in gebruik genomen. De lithium-ion-cellen, gemaakt door de producent van elektrische wagens Tesla, zijn goed voor 100 megawatt en zijn aangesloten op een windmolenpark. De regering van de deelstaat Zuid-Australië (South Australia) sprak van het "belangrijkste moment voor de hernieuwbare energie". De lokale regeringsleider Jay Weatherhill zei dat zijn deelstaat nu koploper is op het gebied van de regelbare hernieuwbare energie. In juli had Tesla-oprichter Elon Musk beloofd de batterij binnen de honderd dagen te produceren.

In september vorig jaar was na een onweer de elektriciteit in de deelstaat uitgevallen. Het hele gebied, met 1,7 miljoen inwoners, was dagenlang afgesneden van het nationale stroomnetwerk. De Australische premier Malcolm Turnbull hield daarvoor het energiebeleid van de deelstaat, met de focus op hernieuwbare energie, verantwoordelijk.

De batterij is aangesloten op het windmolenpark Hornsdale, eigendom van het Franse bedrijf Neoen, en bevindt zich op 200 kilometer ten noorden van Adelaide. De installatie heeft de capaciteit om 30.000 huizen tot een uur lang van elektriciteit te voorzien in het geval van stroomuitval. Op de batterij zal waarschijnlijk vaker een beroep worden gedaan om de energievoorziening aan te vullen op minder kritieke momenten.

Elon Musk had beloofd dat hij de batterij van 100 MW binnen de honderd dagen na het tekenen van het contract zou bouwen. Zo niet, zou hij de batterij gratis aanleveren. Tesla haalde dat gemakkelijk. Het project was in ongeveer 60 dagen afgerond.

bron: Belga