"Grootste branden zijn niet meer te blussen"

"Grootste branden zijn niet meer te blussen"

In Zweden woeden inmiddels meer dan 50 bosbranden. De grootste zijn volgens de Zweedse civiele bescherming niet meer te blussen. Het is enkel wachten tot het weer omslaat en intussen proberen om de uitbreiding van de branden zo goed mogelijk te beperken, zegt een verantwoordelijke van de civiele bescherming, Dan Eliasson. Eliasson toont zich eerder pessimistisch. Het kan nog weken duren vooraleer het weer verandert. De huidige situatie is waarschijnlijk de ergste en moeilijkste waarmee de Zweedse hulpdiensten ooit werden geconfronteerd. Bovendien is de civiele bescherming zowel technisch als logistiek niet voorbereid op dergelijke grote en complexe branden.

Regeringsleider Stefan Löfven spreekt van een "ernstige en extreme toestand". Eens de crisis bedwongen is, wil hij werk maken van een versterking van de civiele bescherming. Het land moet zich beter voorbereiden op extreme weersomstandigheden, geeft hij toe.

De ergste brand woedt op enkele honderden kilometer ten noorden van Stockholm. In de regio werden vandaag opnieuw verschillende dorpen geëvacueerd. Ook gisteren moesten talrijke inwoners al hun huizen verlaten. Intussen proberen de reddingsdiensten onder meer met behulp van blusvliegtuigen uit Italië en Frankrijk het vuur onder controle te krijgen. Zweden zou volgens televisiezender SVT eveneens de hulp hebben ingeroepen van Duitsland, Denemarken, Litouwen en Noorwegen.

bron: Belga