Grootbanken gaan bank-neutrale geldautomaten bouwen

Grootbanken gaan bank-neutrale geldautomaten bouwen

De vier grootbanken in ons land gaan samen een netwerk uitbouwen van duizenden bank-neutrale geldautomaten. Dat melden KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis. De eigen cashautomaten verdwijnen. Het nieuwe netwerk moet ervoor zorgen dat 95 procent van de bevolking een bankautomaat ter beschikking heeft binnen maximaal 5 kilometer. In de grootsteden zal met kortere afstanden worden gewerkt. De nieuwe automaten zullen zoveel mogelijk buiten bankkantoren worden geplaatst.

De eerste automaten komen er al vanaf midden volgend jaar. Het is de bedoeling dat op termijn de eigen cashautomaten van de banken verdwijnen, zegt Stef Leunens van KBC. Alleen al KBC heeft vandaag in ons land 1.300 cashautomaten.

Met het netwerk van bank-neutrale geldautomaten willen de grootbanken een antwoord bieden op enkele uitdagingen. Met de kaart betalen is overal standaard geworden, en nieuwe ontwikkelingen zoals contactloos betalen worden steeds populairder. Cash betalen daarentegen wordt steeds minder populair. Sinds 2012 is er een stelselmatige daling van het aantal cashafhalingen aan bankautomaten. De banken moeten ook zwaar investeren in de bevoorrading en de beveiliging van de automaten. De plofkrakenplaag heeft alles bovendien nog eens scherp gesteld.

KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis gaan nu een nieuwe vennootschap oprichten. Hoe de automaten zullen heten of er uit zien is nog niet duidelijk. In Nederland bestaat sinds vorig jaar zo'n netwerk. Daar heten de machines 'geldmaat' en zijn ze knalgeel.

bron: Belga