Groot waterlek in centrum Antwerpen

Groot waterlek in centrum Antwerpen

 

In Antwerpen is woensdagochtend een hoofdwaterleiding gesprongen op de Italiëlei. Hierdoor staan verschillende straten onder water, zo bevestigt de brandweer. Onder meer de Rooseveltplaats is ondergelopen, een belangrijk knooppunt voor het busverkeer in de stad. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en de coördinatiefase van het rampenplan is afgekondigd. Voor het verkeer dat naar de binnenstad moet, belooft het een zware ochtendspits te worden.

Volgens stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans is het lek intussen zo goed als gedicht, maar moet er wel nog bekeken worden welke schade het water - ondergronds en aan het wegdek - heeft aangericht. De brandweer probeert intussen zo snel mogelijk het uitgestroomde water weg te pompen. Er zijn ook al enkele meldingen van ondergelopen kelders in de buurt.

“Het weggestroomde water heeft ook ondergronds zijn weg proberen vinden en heeft onder meer zand onder het wegdek meegespoeld”, zegt rampenambtenaar Bart Bruelemans. “We onderzoeken nu de stabiliteit van het wegdek, om te vermijden dat er na het vrijgeven van de omgeving ongevallen zouden gebeuren.” Een bestelwagen van de brandweer zakte alvast met zijn voorwiel door een put in het wegdek.

De Leien, een belangrijke verkeersader door de binnenstad, zullen allicht nog een tijd afgesloten blijven voor alle verkeer tussen de De Keyserlei en de Paardenmarkt. Ook de Osystraat, Van Maerlantstraat en de voor het bus- en tramverkeer belangrijke Rooseveltplaats zijn afgesloten. Bussen worden volgens De Lijn zoveel mogelijk omgeleid, trams maken rechtsomkeer aan het nabije station Antwerpen-Centraal. Ondergronds kan het premetroverkeer voorlopig wel nog door, al wordt het premetrostation Opera niet bediend.