Groot vluchtelingenproces gaat van start in Australië

Morgen start in Australië een rechtszaak van 1.905 vluchtelingen tegen de Australische overheid. Die moet zich verantwoorden voor de erbarmelijke omstandigheden waarin bootvluchtelingen terechtkomen.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De vluchtelingen eisen een schadevergoeding omdat ze werden vastgehouden in een detentiekamp op Manus Island, een eiland voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea. Volgens hun advocaten is de overheid verantwoordelijk voor de fysieke en psychologische schade die de mensen op het eiland lijden.

Daarnaast kan het volgens hen niet dat de asielzoekers op het eiland worden vastgehouden. Ook het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea oordeelde eerder al dat dat ongrondwettelijk is.

1.905 mannen

De bal ging aan het rollen toen een Iraanse man, Majid Kamasaee, een advocaat in de arm nam. Hij zat zeven jaar in het kamp. De andere 1.904 mannen werden tussen november 2012 en december 2014 vastgehouden in het centrum.

Advocaat Rory Walsh stelt dat de rechtszaak het grootste en meest forensische openbaar onderzoek wordt naar de gebeurtenissen en de omstandigheden in het detentiecentrum.

Live streaming

Het advocatenkantoor Slater and Gorden startte de zaak drie jaar geleden. Het dossier bevat meer dan 200.000 documenten, 104 getuigenverklaringen en 28 rapporten van experts. Tijdens de rechtszaak zullen 41 huidige of voormalige gedetineerden van Manus Island worden gehoord en 11 voormalige gedetineerden, die nu in Australië worden vastgehouden. Het geding zou zes tot zeven maanden duren en wordt live gestreamd, zodat de asielzoekers die nog op het eiland verblijven het kunnen volgen.

Australië houdt er een zeer repressief asielbeleid op na. De overheid brengt bootvluchtelingen onder op eilanden van de Stille Oceaan. Zo wil ze verhinderen dat de asielzoekers opnieuw koers zetten naar het land.