Groot lek in Nederlands coronatestbedrijf: «Enige betrouwbaarheid is nu helemaal weg»

Groot lek in Nederlands coronatestbedrijf: «Enige betrouwbaarheid is nu helemaal weg»

Het lek zit bij Testcoronanu, een testbedrijf met tien locaties in Nederland en drie in België dat is aangesloten bij het Nederlandse initiatief Testenvoorjereis.nl. Het bedrijf wordt daardoor niet alleen door de Nederlandse overheid aangeraden om je te laten testen, maar ook met belastinggeld gesubsidieerd.

Door het lek kon iedereen in de coronadatabase van het testbedrijf neuzen en daar kinderlijk eenvoudig, door twee regels code in je browser in te voeren, je eigen negatieve test toevoegen.

Betrouwbaarheid

Het lek roept ook de vraag op hoe betrouwbaar CoronaCheck eigenlijk is. «Enige vorm van betrouwbaarheid is nu helemaal weg», stelt hoogleraar microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

België

In België telt Testcoronanu dus drie locaties: in de Emiel Vloorsstraat in Antwerpen, in de Oude-Bruglaan in Lokeren en in de Koningin Astridlaan in Mechelen. Het is voorlopig onduidelijk of ook de privégegevens van Belgen gelekt zijn, en of er ook in België misbruik van het datalek gemaakt kon worden.