Groot-Brittannië "niet akkoord" met Trumps vluchtelingenbeleid

Groot-Brittannië "niet akkoord" met Trumps vluchtelingenbeleid

Groot-Brittannië gaat "niet akkoord" met de opschorting door de Amerikanen van hun vluchtelingenprogramma en hun inreisverbod voor zeven moslimlanden. Dat liet Downing Street zaterdag weten in een verklaring. "Het migratiebeleid in de Verenigde Staten is een zaak van de Amerikaanse regering, net zoals het migratiebeleid van dit land door onze regering moet worden bepaald", zo begon het. "Maar we zijn het niet eens met dit soort aanpak, en het is niet wat wij gaan doen", aldus het bureau van de Britse premier Theresa May.

Er werd ook gewaarschuwd dat "Londen protest zal aantekenen bij de Amerikaanse regering", als er gevolgen zijn voor Britse burgers.

Premier May kreeg veel kritiek over zich heen van Britse parlementsleden, ook uit haar eigen partij, omdat ze het decreet dat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond ondertekende niet veroordeelde. Zo weigerde ze hierop commentaar te geven op een persconferentie in Turkije, waar ze zaterdag een ontmoeting had met president Erdogan.

Vrijdag was May de eerste buitenlandse leider die door Trump ontvangen werd. Tijdens dat gesprek ging de nieuwe Amerikaanse president akkoord om onmiddellijk te starten met de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, zo kondigde Downing Street zaterdag ook aan. Dat zal mogelijk voor wrevel zorgen bij de Europese Unie, dat Londen verbood onderhandelingen met andere landen te starten voor het verlaten van de EU.

bron: Belga