Grondwettelijk Hof vergadert achter gesloten deuren over nationaliteitsafname Belkacem

Grondwettelijk Hof vergadert achter gesloten deuren over nationaliteitsafname Belkacem

Uit veiligheidsoverwegingen zal het Grondwettelijk Hof achter gesloten deuren vergaderen over de nationaliteitsafname van Fouad Belkacem, de veroordeelde leider van Sharia4Belgium. Dat blijkt uit een tussenarrest dat het Hof heeft geveld. Het Grondwettelijk Hof beslist niet over de vervallenverklaring van zijn Belgische nationaliteit, maar beantwoordt een reeks vragen van het Antwerpse hof van beroep in dat verband. Belkacem werd in januari 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en een boete van 30.000 euro. Hij werd ook voor tien jaar uit alle rechten ontzet. De correctionele kamer van het Antwerpse hof van beroep bevond Belkacem schuldig aan het plegen van geweldmisdrijven en aan het leiden van een terroristische groep.

Nadien volgde een vordering om Belkacem de Belgische nationaliteit af te nemen. De veroordeelde terrorist werd in april 1982 in ons land geboren uit Marokkaanse ouders en verkreeg de Marokkaanse nationaliteit. In januari 1997 verkreeg zijn moeder bijkomend de Belgische nationaliteit, waardoor die ook aan Belkacem werd toegekend, bovenop de Marokkaanse nationaliteit.

Het hof van beroep stelde daarop een reeks prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof over de grondwettelijkheid van een reeks bepalingen in het Wetboek van de Belgische Nationaliteit die betrekking hebben op de vervallenverklaring. Omdat Belkacem heeft aangegeven dat hij aanwezig wil zijn op de zitting van het Grondwettelijk Hof over die vragen, besliste het Hof geen openbare zitting te houden.

"Aangezien F.B. een gevangenisstraf ondergaat wegens inzonderheid het leiden van een terroristische groep en het algemeen dreigingsniveau daarenboven door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse nog steeds is vastgesteld op een zeer hoog niveau, dient te worden verzekerd dat de terechtzitting onder optimale veiligheidsvoorwaarden verloopt", motiveert het Hof. "In die omstandigheden en gelet op de actuele infrastructuur van het Hof zou de openbaarheid van de zitting aanleiding kunnen geven tot incidenten die een gevaar voor de orde kunnen vormen".

bron: Belga