Groenste stad ter wereld ligt in Florida

Op een oude ranch in het zuidwesten van Florida wordt er momenteel gebouwd aan het eerste stadje ter wereld dat volledig zal draaien op zonne-energie. In de huizen, waarvoor zo veel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt, zullen binnenkort 50.000 mensen wonen.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Eigenaar van ‘Babcock Ranch' is de gepensioneerde Amerikaanse footballspeler Syd Kitson, die met de ‘zonnestad' een soort proeftuin wil vormen voor de toekomstige Amerikaanse samenleving. «Ik wil bewijzen dat er een nieuwe steden ontwikkeld kunnen worden, die bestaan in harmonie met de omgeving», klinkt het.

Groene huizen

Op het domein zullen in totaal 19.500 huizen worden gebouwd. Bedoeling is om de eerste 1.100 woningen tegen 2017 af te hebben. De groene huizen zullen uitgerust worden met faciliteiten zodat zowel ouderen als jongeren er gebruik van kunnen maken. De prijsklasse van de woonsten zullen variëren tussen de 175.000 en 700.000 euro.

Daarnaast zullen er ook kantoren en fabrieken uit de grond worden gestampt, goed voor in totaal zo'n 20.000 jobs. De stad zal volledig draaien op zonne-energie van een centrale met de grootste oppervlakte aan zonnepanelen ter wereld. Kostenplaatje van de generator van 75 megawatt: 350 miljoen dollar (309 miljoen euro).

Zelfrijdende wagens

De 57-jarige Kitson plant ook de bouw van een publieke school, een centrum met allerlei winkels en restaurants, wandelpaden en meren waarop gekajakt kan worden. De inwoners van Babcock Ranch zullen zich verplaatsen met behulp van zelfrijdende elektrische wagens. Wie ergens naartoe moet, kan via zijn of haar smartphone een lift bestellen. Op bijna elke hoek van de straat zal er ook een oplaadpunt worden voorzien voor de wagens.

Foto AFP / K. Sheridan