Groen zee-ijs in Antarctica doet vragen rijzen

Op Antarctica doet zich elke zomer het fenomeen voor waarbij grote stukken zee-ijs groen kleuren door fytoplankton. Dit jaar gebeurde dat al in de herfst, wat eerder uitzonderlijk is. Door die late algenbloei stellen veel wetenschappers zich vragen. Een expeditie naar het gebied in april zou meer duidelijkheid moeten scheppen. 
door
Liza
Leestijd 1 min.

De grote stukken groen zee-ijs danken hun kleur aan fytoplankton, ook micro-algen genoemd. Het is plankton dat aan fotosynthese doet, en zoals groene algen chlorofyl gebruikt, dezelfde groene stof die ook in planten zit. De groene plakken ijs zijn zo immens dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de beelden nu vrijgegeven.

Foto: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory

De algen bloeien normaal gezien in de zee rond Antarctica in de zuidelijke lente en zomer, als er veel zonlicht is. Maar wetenschappers hebben vastgesteld dat, als de omstandigheden goed zijn, de algen ook in de herfst groeien. Het is niet duidelijk of de algen op het ijs zitten, eronder of erin vastzitten. In de hoop hier meer over te weten te komen, gaan de wetenschappers op expeditie. Zo willen ze een antwoord vinden op nog onbeantwoorde vragen rond het natuurfenomeen, zoals wat er met de algen gebeurt na de winter, moesten ze in het zee-ijs zijn opgenomen.

Foto: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory