Groen wil vergoeding voor wie zelf ontslag neemt

Groen wil vergoeding voor wie zelf ontslag neemt

Met die voorstellen belooft Groen een kwaliteitsvolle loopbaan. Door de trampolinepremie zou het makkelijker moeten worden om van job te wisselen als je niet gelukkig bent met je huidige functie. Hoeveel keer je van de premie gebruik zou mogen maken, is nog niet duidelijk.

Het systeem van pensioenpunten zorgt er dan weer voor dat iemand met een zwaar beroep eerder kan stoppen. Een volledige loopbaan staat gelijk aan 42 punten, waarbij een gemiddelde baan één punt per jaar waard is. Een zwaardere job kan meer dan één punt opleveren.

Wat een zwaar beroep inhoudt, wil de oppositiepartij niet meer opgedeeld zien in verschillende functies, maar in persoonlijke situaties. Zowel de combinatie werk-privé als fysieke uitdagingen zullen beoordeeld worden. De overheid zou een instrument moeten ontwikkelen om die impact te meten, stellen de Groenen.

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys staat achter het plan, maar heeft zijn bedenkingen. “Het voorstel mag er niet toe leiden dat de ontslagkosten zwaar stijgen. Dan zouden de inspanningen van deze regering om de loonkost te verlagen tevergeefs zijn”, reageerde hij in De Morgen.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei in De Ochtend de voorstellen ernstig te zullen bekijken.

Foto N. Maeterlinck