Groen houdt kartelboot in Antwerpen nog even af

Groen houdt kartelboot in Antwerpen nog even af

Met nog een klein anderhalf jaar te gaan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, zijn de lijstvormingen volop aan de gang. Zo ook in de grootste stad van Vlaanderen. Daar lijkt het in de sterren geschreven te staan dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) het aan de linkerzijde zal moeten opnemen tegen een blok van sp.a en Groen. Al blijft de voorzitter van die laatste partij daar nog op de vlakte over.

"Veel plannen, nog niets beslist"

Het zou wel gek zijn als we als partij anderhalf jaar vóór de verkiezingen ons huiswerk niet doen", aldus Almaci in De Zevende Dag. "Uiteraard praten we met mensen en partijen, uiteraard kijken we welke richting we zouden uitgaan. We doen ons huiswerk en er zijn véél plannen, maar er is niets beslist. Het zal de kiezer zijn die de kaarten schudt."

De geruchten over een kartel doken de afgelopen maanden en weken regelmatig op. Een samenwerking tussen de twee partijen zou hun kansen vergroten om de huidige centrumrechtse meerderheid te breken. Bovendien is er sinds de komst van vice-premier Kris Peeters (CD&V) naar Antwerpen een concurrerend stemmenkanon aan de Schelde bijgekomen. En de groenen willen na 14 oktober 2018 mee besturen, daar liet Almaci geen twijfel over bestaan.

Een fulltime burgemeester

"Antwerpen heeft een positief project nodig. De voorbije zes jaar hebben we - helaas - een heel ander beleid gehad. We willen een fulltime burgemeester voor alle Antwerpenaren", sneert ze naar de huidige burgervader. "Daar snakken steeds meer mensen naar."

Of de partij naar de stembus gaat met Wouter Van Besien als lijsttrekker is nog onduidelijk. De voormalige voorzitter van Groen stond in 2012 op de tweede plaats, na Almaci. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik met Groen het voortouw wil nemen, in welke constellatie ook. Wouter is onze kopman", klinkt het vrij vaag. "We hebben in Antwerpen een zeer sterk team."