Groen en sp.a-leden scharen zich achter Samen

Groen en sp.a-leden scharen zich achter Samen

Het project, waar Groen en sp.a de krachten bundelen en samen naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen te trekken, werd vrijdag al voorgesteld. Toch was de deal toen nog niet in kannen en kruiken, want de leden van beide partijen moesten nog hun fiat geven op de lokale congressen.

Sp.a kwam samen in het Atheneum van Deurne. Daar verliep de stemming vlot. Er was maar één tegenstem en één onthouding. De groenen, die verzamelden in Berchem, lieten wat langer op zich wachten, maar daar waren openlijk ook tegenstanders. Zo toonde partijveteraan Mieke Vogels zich bijzonder kritisch. "Ik vind het zeer zwak, een beetje grijs", zei ze aan de VRT. Toch stemde 76% van de leden voor. Er was een tweederdemeerderheid nodig.

"Nieuw verhaal"

"We roepen nu alle Antwerpenaren op om mee te doen", reageert een tevreden lijsttrekker en burgemeesterskandidaat Wouter Van Besien (Groen). "Antwerpen is klaar voor een nieuwe verhaal en dat schrijven we Samen."

Hij zal het als lijsttrekker opnemen tegen Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V). Naast Van Besien bestaat de top drie uit Jinnih Beels, tot voor kort politiecommissaris in Mechelen en Tom Meeuws, voorzitter van sp.a Antwerpen. De andere namen op de lijst worden in de komende weken en maanden bekendgemaakt.

Nieuwe voorzitter N-VA

Bij grote concurrent N-VA is huidig burgemeester Bart De Wever de enige kandidaat om zichzelf te op te volgen als voorzitter N-VA. Dat maakte de partij afgelopen weekend bekend. Het is nu aan de leden om hun mening daarover te geven. De N-VA'ers kunnen nog tot 13 november voor stemmen, of zich onthouden. De uitslag wordt bekendgemaakt op de partijraad van 18 november.