Groen: "Dit ruikt naar vestzak/broekzak operatie"

Groen: "Dit ruikt naar vestzak/broekzak operatie"

Net als sp.a reageert oppositiepartij Groen op de intentie van N-VA om de stroomfactuur te verlagen, maar heeft de partij twijfels of dat zo pijnloos kan als N-VA het voorstelt. "We juichen elk initiatief toe dat kan leiden tot de verlaging van de factuur, maar N-VA vertelt niet waar men daarvoor federaal het geld gaat halen. Dit lijkt op een vestzak-broekzakoperatie op de kap van de gewone Vlaming", vindt Vlaams parlementslid Johan Danen, die N-VA oproept het groene wetsvoorstel over de fusie van beide energie-intercommunales te steunen. N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy lanceert in De Morgen en Het Laatste Nieuws een plan dat een gezin met een gemiddeld stroomverbruik voor elektriciteit en aardgas 115 euro per jaar kan besparen. Hij wil alle verborgen taksen vervangen door één heffing, waarvoor geen 21 procent btw betaald moet worden. Ook wil hij Eandis en Infrax doen samensmelten.

Danen is sceptisch over de budgettaire impact van de voorgestelde maatregel: "Waar gaat N-VA dat geld halen? Federaal is er al een eindeloos gat in de begroting." In plaats daarvan stelt Danen voor de biomassacentrale in Langerlo te sluiten. "Niemand zit op die biomassacentrale te wachten. Met de helft van het geld kunnen we echte hernieuwbare energie produceren, en kunnen we zo structureel de energiefactuur verlagen", stel hij.

Groen is verheugd dat N-VA nu ook pleit voor een fusie van de energie-intercommunales. "Volgende week dienen we ons decreet in dat die fusie op gang moet trekken. We rekenen op steun van de collega's van N-VA, om die eerste belangrijke stap te zetten. Dan kan N-VA meteen laten zien dat het hen menens is", besluit Danen.

bron: Belga