Grimbergen verdrievoudigt prijs voor afschaffing buurtweg

Grimbergen verdrievoudigt prijs voor afschaffing buurtweg

De gemeente Grimbergen wil niet langer een half miljoen euro voor de overdracht van de buurtweg op Parking C, waar het Eurostadion gebouwd zou worden. Uit de documenten van de gemeenteraad, die donderdag over de buurtweg stemt, blijkt dat de waarde van de overdracht 1,450 miljoen euro bedraagt. "De prijs van de buurtweg is dus verdrievoudigd net voor er beslist moet worden over de afschaffing ervan. Merkwaardig. Dit lijkt meer op bloedgeld, " zegt Johan Van den Driessche, Brussels N-VA-fractieleider. Aanvankelijk was de waarde van de buurtweg op een half miljoen euro geschat. Maar in de overwegingen staat nu dat de waarde op 1,45 miljoen euro gelegd wordt, omdat het perceel als projectgrond gewaardeerd is. De schatting is gebaseerd "op de totale te bouwen economische nuttige oppervlakte". Het bedrag zal moeten betaald worden door de eigenaar van Parking C (stad Brussel) of de erfpachthouder (Ghelamco).

De afschaffing van de buurtweg staat donderdag op de gemeenteraad van Grimbergen. In dat dossier werden niet minder dan 65 bezwaarschriften ingediend. "We zijn dus heel benieuwd naar het stemgedrag van Groen", zegt Van den Driessche, die erop wijst dat Groen zelf een aantal bezwaarschriften heeft ingediend. Groen maakt deel uit van de meerderheid in Grimbergen. De coalitie heeft er een zeer krappe meerderheid van één zetel.

"Als de beslissing niet door gemeenteraad geraakt betekent dat maanden vertraging voor de aanvang van de werkzaamheden want een bouwvergunning kan niet worden gegeven op een buurtweg (openbaar domein) zolang die procedure van afschaffing van buurtweg niet achter de rug is", aldus het N-VA-parlementslid. Dan kunnen de werkzaamheden volgens hem al zeker niet starten voor de zomer, wat nodig is om tijdig klaar te zijn voor het EK 2020.

bron: Belga