Griekse minister haalt zwaar uit naar Theo Francken

Griekse minister haalt zwaar uit naar Theo Francken

Mouzales deed de opmerkelijke uitspraak in het BBC-programma ‘Newsnight'. Europa verbiedt die zogenaamde ‘push-backs', maar volgens de Griekse minister zou «de Belgische minister van Binnenlandse Zaken», waarmee hij op Francken doelde, het volgende hebben gezegd: «Ga tegen de wet in, het kan me niet schelen dat ze verdrinken. Ik wil push-backs». De Belgische staatssecretaris ontkent dat hij dit ooit gezegd zou hebben en noemt de uitlatingen «grotesk». «België is een gerespecteerd land, met hoge standaarden rond mensenrechten, ontvangst van asielzoekers en internationale bescherming. Ik kan alleen maar constateren dat deze beschuldigingen er komen op een moment waarop Griekenland steeds geïsoleerder staat in het Europees debat over migratie.»

Beide politici namen maandag deel aan de informele bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de EU-lidstaten om onder andere over de vluchtelingencrisis te praten. Na afloop verklaarde Francken dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen. «Niet om 8.000 of 10.000 opvangplaatsen te creëren, want dat is gewoon belachelijk, maar 100.000 of 200.000», zei hij. Mouzales zei tijdens het interview in ‘Newsnight' dat Francken een tijdelijk kamp in Athene wil oprichten voor 300.000 vluchtelingen

«Ernstige nalatigheid»

Intussen heeft de Europese Commissie Griekenland op het matje geroepen wegens «ernstige nalatigheid» bij het bewaken van de Europese buitengrens. Indien dat binnen de drie maanden niet verbeterd is, wil de Commissie grenscontroles invoeren tussen Griekenland en de andere landen van de Schengenzone. Dit zou betekenen dat Griekenland tijdelijk buiten de Schengenzone wordt gezet. De Grieken krijgen al langer kritiek van de andere EU-lidstaten wegens het niet opvolgen van de regels voor het vrije verkeer van personen.

Foto AFP / L. Gouliamaki