"Griekenland kan zonder steun verder"

"Griekenland kan zonder steun verder"

De verwachte economische groei zal voor fiscale ruimte zorgen die de belastingen kan doen dalen. Tsipras (foto) beloofde dat de focus vooral op de arbeiders, kleine ondernemingen en de Griekse jongeren zal liggen. Hij sprak op de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in Thessaloniki.

"Verstikkende controle"

De premier van de linkse regering onder leiding van Syriza zei dat Griekenland "na acht jaar zonder steunpakketten en de verstikkende controle" zal verder kunnen. Het huidige pakket steunmaatregelen bedraagt 86 miljard euro en verloopt volgend jaar. Sinds 2010 kreeg Griekenland al ongeveer 260 miljard euro aan steun uit de eurozone en het Internationale Monetaire Fonds (IMF). In ruil moesten de verschillende Griekse regeringen drastisch besparen. Dat is ten koste gegaan van tienduizenden jobs. De werkloosheid in Griekenland bedroeg in juni van dit jaar nog 21,2%.

Braindrain

Tsipras hoopt de economische groei aan te wenden om de tewerkstelling te bevorderen en de braindrain tegen te gaan. De Griekse premier wil dat doen door subsidies uit te trekken voor bedrijven die jonge werknemers aannemen.