Greenpeace herinnert ministers met groot spandoek in Wetstraat aan kernuitstap

Greenpeace herinnert ministers met groot spandoek in Wetstraat aan kernuitstap

Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace protesteren vanochtend sinds 08.30 uur met een groot spandoek voor het federaal parlement in de Brusselse Wetstraat. Ze willen daarmee de ministers, die zich buigen over de energietoekomst van België, erop wijzen dat er in 2025 definitief een einde moet komen aan kernenergie in België. Op de spandoek staat de boodschap "The End" ("Het Einde") te lezen. Twee kleinere boodschappen luiden "100 procent hernieuwbaar, 0 procent nucleair".

Greenpeace benadrukt dat de federale regering en gewesten drie jaar lang gediscussieerd hebben over hun energievisie, en onlangs het eindelijk eens geraakt zijn over een Energiepact. Daarin wordt de kernuitstap tegen 2025 bevestigd en wordt sterk ingezet op hernieuwbare energie, twee zaken die de milieubeweging toejuicht.

"Maar dat is buiten de N-VA gerekend", zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België. "De grootste partij wil enkele kerncentrales openhouden na 2025, en probeert het Energiepact nog te kelderen. De kracht van verandering geldt blijkbaar niet als het over onze energiebevoorrading gaat."

Zo'n levensduurverlenging blokkeert volgens Vande Putte de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie. "Paradoxaal genoeg brengt ze de bevoorradingszekerheid in het gedrang, en we dreigen afhankelijk te blijven van onbetrouwbare, verouderde kerncentrales. Daarom vinden we het belangrijk dat de federale regering vandaag vasthoudt aan het Energiepact."

bron: Belga