Grammy Awards 2015: Wie zijn de belangrijkste genomineerden?

door
Joris
Leestijd 4 min.

De grote winnaars van de Grammy Awards 2015 worden zondag bekendgemaakt in Los Angeles. De Amerikaanse rapper LL Cool J presenteert de 57e editie. Er vinden optredens plaats van onder andere Katy Perry, Gwen Stefani, AC/DC, Sia, John Legend en Madonna. De belangrijkste muziekprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de National Academy of recording Arts and Sciences. Met 51 nominaties op haar naam is Beyoncé sinds dit jaar de meest genomineerde vrouwelijke artieste ooit.

Enkele van de belangrijkste categorieën:

Best Music Video

Chandelier van Sia is niet alleen genomineerd voor beste videoclip. De song is ook genomineerd voor Record of the Year en Song of the Year. Sia had eerder een bizarre reactie op haar nominatie: 'Ik weet niet wat ik moet zeggen maar dankuwel. Ik hou van honden.' De 12-jarige Maddie Ziegler, bekend van het realityprogramma Dance Moms, danst in de videoclip met een blonde pruik. Ook Sia draagt die pruik in haar tv-optredens. De zangeres vermijdt de media en ze wil onherkenbaar blijven. Ze zingt dan ook vaak met haar rug naar het publiek.

Ook Happy van zanger Pharell Williams is genomineerd in deze categorie. Hij schreef het nummer voor de tekenfilm Verschrikkelijke Ikke 2 en de zogenaamde Minions, de kleine gele mannetjes van de film,  dansen samen met de zanger in de videoclip. Verschillende Amerikaanse sterren hebben een cameo in de muziekclip zoals realityster Kelly Osbourne, komiek Jimmy Kimmel, acteur en zanger Jamie Foxx, actrice Miranda Cosgrove en zangeres Jojo. Er zijn al verschillende covers en remakes van de videoclip gemaakt.

Andere genomineerden zijn Archade Fire met We exist en Woodkid en Max Richters met hun videoclip van The Golden Age. 

Song of the Year

Het catchy nummer van Taylor Swift Shake It Off werd al meer dan 500 miljoen keer bekeken op Youtube. Het nummer is tevens genomineerd voor Record of the Year en Best Pop Solo Performance. Swift werd bekend met country-nummers zoals Lovestory en Teardrops On My Guitar. De zangeres begeeft zich al een tijdje in de pop-industrie en heeft de ene hit na de andere.

Het refrein van Stay With Me zit na het horen van de eerste noten direct in je hoofd. Sam Smith werd razend populair met zijn de hitsingle. In zijn muziek werd hij beïnvloedt door Adele en Amy Whinehouse.  De zanger is openlijk homoseksueel. Zijn laatste nieuwe videoclip Lay Me Down wijdt hij dan ook aan alle homoseksuelen en transgenders in de wereld. Sam Smith is tevens ook genomineerd voor beste nieuwkomer. Hij is ook één van de genomineerden voor Best Vocal Album en Best Pop Solo Performance.

Naast Chandelier van Sia zijn ook de liedjes All About That Bass van Meghan Trainor en Take Me To Church van Hozier genomineerd.

Record of the Year

In de categorie Record of the Year zien we vier van de bovenstaande hits uit de categorie Song of the Year terugkomen. Van Sia's Chandelier tot Stay With Me van Sam Smith. Nieuwkomer hier zijn Iggy Azalea en Charli XCX met Fancy. De Australische rapster Iggy Azalea zong eerder mee op de hitsingle Problem van Ariana Grande. Het is de eerste keer dat de rapster genomineerd is voor een Grammy.

Best Pop Vocal Album

Bij de genomineerden voor Best Pop Vocal Album zitten heel wat bekende artiesten met steengoede platen. Zo is de band Coldplay, een oude rot in het vak, genomineerd net als nieuwkomer Ariana Grande. Ed Sheeran was in 2014 genomineerd voor beste artiest en maar maakt nu ook kans op een felbegeerde Grammy Award. Ook de 'twerkende' Miley Cyrus en Katy Perry zijn genomineerd in de categorie.

Best Rap Song

Er zijn ongetwijfeld mensen die de versie van de videoclip Bound 2 beter kennen met acteurs James Franco en Seth Rogen in de hoofdrollen. De controversiële videoclip van Kayne West met zijn vrouw Kim Khardasian kreeg dan ook veel kritiek en werd in sommige media zelfs belachelijk en te sexy genoemd. Ondertussen zijn Kim en Kanye getrouwd en hebben ze een dochter genaamd North West.  Hij zal de hit live brengen op het evenement.

We Dem Boyz van Wiz Khalifa werd al meer dan 80 miljoen keer bekeken op Youtube. De rapper werd wereldbekend dankzij de hit Black en Yellow over zijn zwart-gele auto.

Ook de songs van rapper Drake en Kendrick Lamar zijn genomineerd in deze categorie.

Best Urban Contemporary Album

De absolute koningin van de Grammy's, Beyoncé, heeft dit jaar vijf nominaties op zak onder andere voor beste R&B-nummer, beste R&B performance en voor beste urban contemporary-album. De 33-jarige zangeres zal dan ook aanwezig zijn en een nummer brengen op dit muziekfestival. In deze categorie moet ze het onder meer afleggen tegen Chris Brown en Pharell Williams. Ook Jhené Aiko en Mali Music maken kans op een Grammy Award. In het genomineerde Drunk In Love zingt ze samen met haar man rapper Jay-Z.