Gouverneur Jakarta veroordeeld tot twee jaar cel voor blasfemie

Gouverneur Jakarta veroordeeld tot twee jaar cel voor blasfemie

Een Indonesische rechtbank heeft de christelijke gouverneur van Jakarta dinsdag tot twee jaar cel veroordeeld voor blasfemie. Aan de basis lagen opmerkingen die hij over de Koran maakte. De rechters oordeelden dat Basuki Tjahaja Purnama, die vrij was om aan de verkiezingen deel te nemen, onmiddellijk aangehouden moest worden. "De actie van de beklaagde heeft onrust in de samenleving veroorzaakt en de gevoelens van moslims gekwetst", zei de voorzittende rechter. Purnama liet al weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

Vorige maand verloor hij de gouverneursverkiezingen van moslimkandidaat Anies Baswedan. In september zei Purnama aan lokale inwoners dat zijn tegenstanders tegen hen hadden gelogen, door te zeggen dat de Koran verbiedt voor een niet-moslim te stemmen.

Een video van die toespraak belandde op het internet en leidde drie maanden lang tot betogingen, waarbij honderdduizenden moslims zijn arrestatie eisten.

Purnama's tegenstander Baswedan genoot de steun van conservatieve moslims, die Purnama de cel in willen zien gaan voor het beledigen van de islam.

Voor de beschuldigingen van blasfemie leek het er sterk op dat Purnama een tweede ambtstermijn zou binnenhalen. Hij was de eerste christelijke gouverneur van Jakarta in 50 jaar, en werd door zijn aanhangers gezien als een efficiënt leider.

bron: Belga