Gouverneur Decaluwé vraagt extra steun na nieuwe piek transitillegalen

Gouverneur Decaluwé vraagt extra steun na nieuwe piek transitillegalen

Na een maandenlange daling van het aantal opgepakte transitillegalen aan de kust, is er voor het eerst dit jaar sprake van een opwaartse trendbreuk. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, die meteen extra inspanningen vraagt van de federale overheid, maar ook van de Britten. "We moeten alert blijven om alles beheersbaar te houden, zeker nu het toeristisch seizoen aanbreekt", aldus Decaluwé. Waar het aantal opgepakte transitmigranten in het begin van het jaar nog tegen de 1.000 per maand opliep, viel dat cijfer in mei terug tot 335, het laagste cijfer van 2016. "Maar we zien sinds kort een nieuwe opstoot. In de eerste zeven dagen van juni zitten we al aan 114", aldus Decaluwé. De gouverneur spreekt de jongste twee weken van een trendbreuk.

Opvallend, heel wat nieuwe nationaliteiten duiken op, met vooral heel wat Irakezen en Noord-Afrikanen uit Algerije, Eritrea en zelfs Marokko. Iraniërs blijven wel de belangrijkste groep. Dat wijst volgens Decaluwé dat er mogelijk een nieuwe route is ontstaan richting Zeebrugge, van waaruit transitillegalen proberen in het Verenigd Koninkrijk te raken. "Anderzijds lijken mensensmokkelaars creatiever te worden met nieuwe pistes. Hier zit een organisatie achter, en mogelijk zijn er zelfs mensensmokkelaars aanwezig in Zeebrugge", aldus de gouverneur die verwijst naar een actie in de afgelopen nacht, waar 44 vluchtelingen bij de kraag zijn gevat. Ook het aantal transitillegalen die zich verstoppen in vrachtwagens neemt terug toe.

"De toestand is zeker niet dramatisch, maar het is zaak om alert te blijven en de situatie beheersbaar en controleerbaar te houden", meent Decaluwé.

bron: Belga