Goudzoeker stuit op enorme klomp van vier kilogram

Goudzoeker stuit op enorme klomp van vier kilogram

De metaalzoeker van de fortuinlijke goudzoeker, die anoniem wil blijven, heeft vorige overuren gemaeakt. Nadat de man donderdag een klompje goud van 'slechts' 255 gram vond in de Golden Triangle van de Australische deelstaat Victoria, besloot hij de dag erna terug te keren naar plek. Opnieuw had hij prijs.

"Ik dacht eerst dat het rotzooi, zoals een oud hoefijzer, zou zijn", aldus de ervaren goudzoeker bij metaalzoekerfabricant Minelab. "Na dertig centimeter graven, begon ik de bovenkant van een voorwerp te zien. Toen ik de klei wegschraapte, kon ik mijn ogen niet geloven. Dit was niet zomaar een oud stuk staal. Ik had net een gigantische goudklomp opgegraven, een unieke vondst! Ik dacht niet dat klompen van dit formaat nog te vinden waren."

De kanjer die hij heeft gevonden weegt maar liefst 4,12 kilogram en heeft een geschatte waarde van 250.000 Australische dollar (169.000 euro). De ervaren zoeker stelde dan ook zijn prioriteiten na de vondst: eerste enkele biertjes met collega-goudzoekers om de vondst te vieren. Pas daarna heeft hij beslist wat hij ermee zou doen.

"Je kan het een beetje vergelijken met een grote vis vangen en niet weten waar je ermee moet doen. Waar bewaar je zo'n ding? Ik heb de klomp gewassen, in aluminiumfolie gewikkeld en eerst een nacht in de oven laten liggen", vertelt de eerlijke vinder. Momenteel ligt de joekel in een bankkluis, terwijl een replica gemaakt wordt. Wanneer dat klaar is, volgt de veiling.

Rijk zal hij er niet van worden, want samen met zijn vrienden en mede-goudzoekers heeft hij jaren geleden de belofte gesloten dat grote winsten verdeeld worden onder de groep. Vervroegd pensioen zit er dus niet in. De opbrengst zal vooral gebruikt worden voor een klein busje, waarin de man Australië wil verkennen. Tijdens die reizen zal er uiteraard ook tijd zijn om goud te zoeken.

Foto Minelab