Goose laat schoonheid toe: "We voelen opnieuw lentekriebels"

Goose laat schoonheid toe: "We voelen opnieuw lentekriebels"

Is het nu gemakkelijker om een plaat te maken dan tien jaar geleden?

Mickael Karkousse: “Net zoals bij het eerste album zijn we ervan uitgegaan dat niemand erop zat te wachten. Bij de twee en derde plaat zaten we meer in een routine. Nu voelden we opnieuw die lentekriebels, zoals tien jaar geleden. Omdat we geen rekening houden met wat anderen denken, hebben we alles kunnen loslaten. We hebben de tijd genomen om een nieuwe sound te zoeken waarbij iedereen zich goed voelt. Dat was een hele uitdaging. Ieder van ons evolueert op een ander tempo en in een andere richting. Die evoluties zijn allemaal interessant, maar als je samen een plaat maakt moeten die invloeden samen komen. Dat vergt tijd. Daarom zijn we samen naar Los Angeles gereisd, waar we los van alles aan een nieuw verhaal konden werken.”

Moesten jullie thuis weg zijn om nieuwe inspiratie te vinden?

Tom Coghe: “Het deed deugd om even ergens anders te zijn en wat zonlicht te krijgen. Het is bovendien goed om als groep uit je comfortzone te stappen.”

Dave Martijn: “Het werk super bevrijdend om in een stad te zijn waar je niemand bent en niets betekent. We zijn in de eerste plaats naar LA getrokken om samen te kunnen werken met Jason Falkner, maar hebben ook de songs die we thuis geschreven hadden daar uitgepuurd tot een nieuwe, ruwe versie.”

Mickael: “Onze instrumenten en computers hadden we thuis gelaten. We hadden enkel onze ideeën. Elk nummer hebben we volledig gestript tot er enkel een akoestische versie overbleef. Dan zijn we de nummers opnieuw beginnen opbouwen. Zo konden we echt aan de sound sleutelen. Het was belangrijk om dat oergevoel juist te krijgen.”

Wat is dat gevoel dan?

Bert Libeert: “In België is het zeer donker, koud en kil. Daarin kan je je heel gemakkelijk nestelen, maar we wilden een warmere kant opzoeken.”

Mickael: “Verder hebben we ook de melodie meer toegelaten. Als we onze intuïtie volgen, proberen we alles wat mooi is te maskeren met iets dat interessant klinkt. Nu mocht het ook gewoon mooi zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het nummer ‘Holding Hands'. Toen ik met die song afkwam, had ik nooit gedacht dat de jongens zo positief zouden reageren. Zo merk je dat je als band evolueert.”

Tom: “We geven onszelf misschien meer vrijheid. Ondertussen hebben we voldoende zelfvertrouwen om echt onszelf te zijn.”

Bert: “Omdat we ondertussen ook ouder zijn, staan we meer open voor simpele schoonheid. Je kan bijvoorbeeld genieten door naar een boom te kijken. (lacht) Dat is iets wat je als 16-jarige niet doet. Zo kunnen we nu ook een simpele melodie of eenvoudige akkoorden appreciëren, die goed zijn zonder meer. We zijn niet langer op zoek de complexiteit om te bewijzen hoe beredeneerd het allemaal is.”

Nemen jullie dit jaar de tijd om stil te staan en terug te blikken?

Mickael: “Normaal kijken we liever vooruit dan achteruit, maar het is weleens leuk om gedwongen te worden om stil te staan. Zo kunnen we samen genieten van wat we allemaal bereikt hebben. Twee zomers geleden sloten we Pukkelpop af. Als je daarnaar toewerkt, heb je geen tijd om het moment ten volle te beleven. Je hebt gewoon te veel stress. En eens het achter de rug is, komt er weer iets anders.”

Naast de nieuwe plaat liggen er andere dingen in het verschiet. Zo is er het concert in de Lotto Arena, maar ook een kortfilm. Hoe is de samenwerking met regisseur Willy Vanderperre ontstaan?

Mickael: “We hebben voor het eerst met Willy samengewerkt voor De/ReConstruction (een voorstelling tijdens de Biënnale Interieur Kortrijk, red.). Hij verstaat onze muziek en kan die ook goed vertalen naar beeld. Hij was een van de eerste mensen aan wie we onze nieuwe demo's lieten horen. Zonder al te veel uitleg te krijgen, snapte hij het. Hij begreep waarom we deze nieuwe richting zijn ingeslagen. Daarnaast twijfelden we heel erg of we echt singles met videoclips moesten uitbrengen. Tegenwoordig worden er te weinig interessante clips gemaakt. Ze liggen vaak niet in het verlengde van de muziek. Wat de regisseur doet, staat vaak los van wat de muzikanten doen. Zo kwamen we op het idee om een film te maken bij het volledige album. Daar is Willy op beginnen broeden en het resultaat is heel poëtisch. Schenk je een glas wijn in en neem de tijd om de film te bekijken. Het is echt de moeite!”

Heleen De Bisschop

‘What You Need' is uit bij Universal. GOOSE stelt de plaat voor op vrijdag 22/04 in de AB te Brussel en staat op 28/10 in de Lotto Arena.