Google wijst vluchtelingen de weg

Google wijst vluchtelingen de weg

De ‘Crisis Info Hub' is een eenvoudige site die opgebouwd is met Google Docs, zodat lokale hulpverleners zonder veel ICT-kennis gemakkelijk toevoegingen kunnen doen. De site is ontwikkeld in samenwerking met het Rode Kruis en andere hulporganisaties. Voorlopig bestaan er versies voor Kos en Lesbos, maar er wordt gewerkt aan pagina's met informatie over andere plaatsen waar veel vluchtelingen aankomen.

Te voet

Asielzoekers vinden onder andere informatie vinden over de registratieprocedure, de plaats waar ze zich kunnen registreren, de vertrektijden van bussen en ferry's, plaatsen waar ze wifi vinden... Op de pagina voor Lesbos is bijvoorbeeld de route van de kust naar hoofstad Mytilene beschreven. «Als je te voet gaat, kom je op de eerste 23 kilometer waterkraantjes tegen waar je gratis drinkbaar water vindt. Na 23 kilometer bereik je Kalloni. Daar is een plek waar je kan slapen of uitrusten voor je verdergaat», staat er te lezen in het Engels, Grieks en Arabisch.

Google heeft bewust gekozen voor een mobiele site. Volgens de internetgigant halen asielzoekers hun informatie immers vooral op mobiele sites. Een app is moeilijker om up te daten voor hulpverleners en kan bovendien niet geopend worden met eenvoudige gsm's. De website heeft een zwarte achtergrond om zo weinig mogelijk te vragen van de batterij van een gsm. Daarnaast wil Google in samenwerking met de organisatie NetHope internetverbindingen voorzien op plaatsen waar vluchtelingen daar nood aan hebben.