Google waarschuwt vrienden in noodsituaties

Google waarschuwt vrienden in noodsituaties

Via de app kan je eerst en vooral zelf beslissen om je huidige locatie te delen met één of meerdere vooraf toegevoegde ‘vertrouwde' contacten. Zij ontvangen een link naar een plattegrond op Google Maps, samen met de exacte geografische coördinaten. Als het gevaar binnen de tien seconden na het indrukken van de rode knop alweer geweken is, kun je het noodsignaal alsnog annuleren.

Platte batterij? Geen probleem

Heb je geen batterij meer of ben je zelf niet in staat om alarm te slaan? Geen probleem. In dat geval kunnen de aangeduide contacten in onzekere situaties met een druk op de knop zien of je recent nog actief geweest bent op je telefoon. Op die manier kunnen ze ook je locatie opsporen. Dat laatste lukt overigens ook wanneer je smartphone offline is of wanneer je smartphone plat is. De app geeft dan gewoon de gegevens van de laatste bekende locatie door.

Afwijzen

Maar dat is nog niet alles. Ook je vertrouwde familieleden kunnen ten alle tijden je locatie opvragen. Erg handig in noodsituaties, maar toch wat beklemmend in het dagelijkse leven. Daarom is het eveneens mogelijk om te beslissen om je locatie niet te delen. In dat geval moet je binnen de vijf minuten het verzoek afwijzen. Een kleine moeite voor jou, maar voor de ongeruste persoon in kwestie een pak van z'n hart.

Voorlopig is Vertrouwde contacten enkel beschikbaar op Android.