Google stelt zijn modulaire smartphone voor

Google stelt zijn modulaire smartphone voor

Smartphones beginnen een beetje de nieuwe computers te worden. Het enige probleem is dat je bij een smartphone, in tegenstelling tot een computer, geen onderdelen kan vervangen. Als je smartphone een beetje verouderd is en je wilt eigenlijk alleen een snellere processor, dan moet je toch een volledig nieuwe smartphone kopen.

De modulaire smartphone wil daar een oplossing op bieden. Het idee op zich is niet nieuw, maar Google heeft nu zijn eigen prototype van een modulaire smartphone voorgesteld: Project Ara.

De voorstelling van Project Ara verliep niet vlekkeloos. De mensen van Google hadden de dag ervoor het prototype laten vallen waardoor het scherm gebarsten was. De projectleider Paul Eremenko vroeg aan het publiek om hun verwachtingen te dempen omdat het toestel beschadigd was, maar ondanks de schade was iedereen enthousiast.

Het beschadigde prototype legt direct twee belangrijke punten van de modulaire smartphone bloot. Een beschadigd scherm is één van de meest voorkomende problemen bij smartphones dus een toestel waarbij je meteen een nieuw scherm kan kopen en bevestigen is een godsgeschenk voor mensen die hun telefoon regelmatig laten vallen. Aan de andere kant toonde het prototype ook dat het netwerk van leveranciers zeer belangrijk is. De mensen van Google hebben het scherm niet kunnen vervangen omdat de voorstelling in Amerika was en telefoon uit Duitsland kwam. De verschillende onderdelen zullen dus ook verkocht moeten worden in vele elektronicazaken om de functie van verwisselbare stukken efficiënt te maken.

Het concept van Ara is op z'n minst fantastisch te noemen. Het geeft de macht over de smartphonemarkt een beetje in de handen van de consument en doorbreekt met de huidige cyclus, waarin je om het jaar een volledig nieuwe telefoon moet kopen om mee te zijn met de laatste technologie.

Het is ook uniek dat een bedrijf als Google zijn schouders zet onder een project dat ofwel een ongelofelijk succes kan worden en de hele smartphonemarkt op zijn kop kan zetten ofwel gewoon kan floppen. Google plant dit jaar nog twee conferenties over Ara, waar ze ongetwijfeld meer prototypes en modules zullen voorstellen. Ze hopen bij Google om de telefoon zelf volgend jaar op de markt te kunnen brengen.