Google patenteert plakkerige wagens

Google is al een tijdje bezig met de wagen te innoveren, maar die autonoom laten rijden blijkt niet genoeg. De internetreus heeft deze week immers een bizar patent gekregen, om de auto nog veiliger te maken. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Google kreeg eerder deze week het patent voor motorkappen met een sterke kleefstof. Het idee is om van de motorkap een soort kleefpapier te maken, dat mensen moet vangen in plaats van vliegjes. Dat moet de twee klap bij voetgangers of fietsers in een ongeluk voorkomen. Wanneer de wagen tegen iemand aanrijdt, moet het slachtoffer dus op de motorkap blijven kleven. Een tweede smak op het dak of het wegdek wordt zo afgewend.

"Een keer geraakt worden door een auto is beter dan crashen en nadien op de grond smakken of tegen een tweede wagen belanden. Fietsers dragen immers een helm om zich te beschermen tegen de impact met de grond, niet zozeer tegen de klap met de auto", verduidelijkt Rebecca Thompson van de American Physical Society bij Gizmodo.

"De keerzijde is dat vastgeplakte mensen misschien hun armen of benen onder de wagen belanden en zo andere verwondingen oplopen. Het kan ook moeilijker zijn voor de bestuurder om een veilige plek te vinden met een persoon op de motorkap", aldus Thompson. Maar er is natuurlijk nog een voordeel: met het slachtoffer op de wagen is het een pak moeilijker om vluchtmisdrijf te plegen.

Om te voorkomen dat de kleverige laag steeds insecten en allerlei rotzooi vangt, wil Google er een soort eierschaal rond maken, die enkel breekt bij een zware schok.

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat er binnenkort mensen tegen auto's plakken. Google vroeg het patent vooral aan als een veiligheidsmechanisme tijdens tests met autonome wagens en hoopt in de toekomst ongevallen gewoon onmogelijk te maken. Bovendien betekent een patent niet dat het idee daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

AFP / N. Berger