Google mengt zich in Britse elektriciteitsproductie

Google mengt zich in Britse elektriciteitsproductie

DeepMind bestaat ondertussen zeven jaar en is gespecialiseerd in artificiële intelligentie. Het bedrijf zou de meest gesofisticeerde technieken ter wereld gebruiken en stelde aan National Grid voor om het Britse elektriciteitsnet van zijn intelligentie software te voorzien, schrijft de krant The Times.

Ecologische impact

Het dochterbedrijf van Google kan dankzij miljoenen persoonsgegevens de pieken en dalen in de vraag naar energie voorspellen. Wanneer er bijvoorbeeld een populair programma op televisie is, zullen de Britten meer energie verbruiken dan wanneer het mooi weer is en heel wat mensen naar buiten trekken. Dat is natuurlijk interessante informatie voor de energieleveranciers, die zo hun aanbod kunnen optimaliseren. Bovendien zou ook de ecologische impact van de energieproducenten kunnen worden afgebouwd, stelt DeepMind.

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft de algoritmes van DeepMind al gebruikt en slaagde erin om het energieverbruik van de datacenters van het concern met 40% te verlagen. De kans is groot dat National Grid een samenwerking wel zien zitten, aangezien het geconfronteerd wordt met de dreigende sluiting van vervuilende steenkoolcentrales en een explosieve groei van de vloot elektrische wagens.

Al is er ook een keerzijde aan de medaille. Met de samenwerking zou Google cruciale informatie krijgen over de Britse infrastructuur en energiezekerheid. Dat kan de nationale veiligheid in gedrang brengen, waarschuwen tegenstanders.