Google I/O: wat kunnen we verwachten?

Vandaag gaat de jaarlijkse I/O conferentie van Google van start. Drie dagen lang vuurt de zoekgigant de laatste innovaties, projecten en ideeën af op de IT-wereld. Metro zet de voorspellingen op een rij.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Android N

Naar goede traditie onthult Google de nieuwe Androidversie op het evenement. Maar in tegenstelling tot andere jaren werd Android N al een aantal maanden geleden vrijgegeven voor testers. De verschillende troeven kennen we dan ook al, zoals onder meer een vlottere multitasking, verbeterde notificaties, een nachtmodus en een beter uithoudingsvermogen voor batterijen. De kans is groot dat het bedrijf zal bekendmaken wanneer het toestel uitgebracht wordt en of er ondersteuning komt voor drukgevoelige schermen.

Virtual Reality

Een tweede, minder goed bewaard geheim is dat Google na de simpele Cardboard wellicht met een eigen virtual realityheadset komt. Vorige week bevestigden enkele lekken dat gerucht al. Naar verluidt is deze headset minder krachtig dan de Oculus Rift en HTC Vive, maar dat laat zich waarschijnlijk ook voelen in de portemonnee.

Chirp

Google wil een plek in je huiskamer verdienen met de Chirp, een persoonlijke assistent in de vorm van een speaker. Met je stem kan je allerlei vragen stellen aan het apparaat, zonder dat je daarbij je smartphone of een ander toestel nodig hebt. Met deze assistent wil Google de concurrentie aangaan met de Echo-speaker van Amazon en een aankondiging tijdens het congres is waarschijnlijk.

Project Tango

Samen met Lenovo werkt de gigant aan Project Tango. Dankzij deze nieuwe software kan je met een smartphone of tablet een omgeving en objecten tot in het kleinste detail in 3D vastleggen. Voornamelijk voor musea en virtual realitygames en -apps kan dat leuke toepassingen opleveren. Ook moet het Google Maps helpen om gebouwen binnenshuis in kaart te brengen.

Zelfrijdende auto

Vorig jaar werd er reikhalzend uitgekeken naar informatie over de zelfrijdende wagen van het bedrijf, maar de nieuwsgierigaards werden teleurgesteld. Het voorbije jaar heeft Google enkele grote stappen gezet met zijn zelfsturende voertuigen, maar het blijft nog maar de vraag of ze er over gaan berichten. Het autoproject valt strikt gezien onder Google X, dat onderdeel is van Alphabet. De I/O conferentie wordt daarentegen zelfstandig georganiseerd door Google.