Google en Facebook schieten slachtoffers van aardbeving Nepal te hulp

Google en Facebook schieten slachtoffers van aardbeving Nepal te hulp

Internetgiganten Google en Facebook hebben besloten om de slachtoffers van de aardbeving in Nepal een helpende hand te schenken. Beide bedrijven geven toegang tot technieken waarmee mensen gevonden en veilig gehouden kunnen worden.

De aardbeving heeft al aan meer dan 2500 mensen het leven gekost. Er zijn ook meer dan 5000 gewonden en nog eens duizenden liggen onder het puin. Google geeft daarom toegang tot zijn Person Finder, een database voor vermisten die hulp kan bieden om zoekacties op poten te zetten. De tool die beschikbaar is in het Engels en Nepalees kan gebruikt worden door mensen die anderen zoeken en mensen die informatie hebben over slachtoffers.

Ook Facebook reikt de helpende hand door een soort veiligheidscheck in te schakelen waarmee mensen in het getroffen gebied aan hun vrienden en familie kunnen laten of ze levend en wel zijn. De tool vraagt of iemand zich mogelijk in het gebied bevindt en of hij of zij ongedeerd is. Je kan ook andere informatie verschaffen over de situatie waarin je je bevindt.

Zodra iemand de veiligheidsstatus vervolledigt, wordt de status gedeeld met vrienden en familieleden op Facebook.