Google Chrome wordt beter voor je laptopbatterij

Het is geen geheim dat de webbrowser Google Chrome erg veel eist van je intern geheugen en van je batterij. In een poging om deze druk op je laptop te verlagen werkt Google aan een extra die onbelangrijke elementen automatisch zal pauzeren.

Veel websites maken gebruik van Adobe Flash zodat ze een rijkere inhoud kunnen aanbieden. Maar al dat extra verkeer eist wel zijn tol op je laptopbatterij en je intern geheugen. In een blogpost beschrijft Google's Tommy Li, een 'Software Engineer and Power Conservationist' voor Google, de update in de nieuwe versie van de populaire browser:

"Wanneer je op een website komt die gebruik maakt van Flash, zullen we op een slimme manier inhoud (zoals Flash-animaties) die niet centraal op de webpagina staan pauzeren, terwijl we de centrale inhoud (zoals een video) gewoon laten spelen. Als we per ongeluk iets pauzeren waar je wel geïnteresseerd in bent dan kan je het gewoon laten verder spelen door erop te klikken."

Plugins om Flash uit te schakelen, zoals Flash Control bestaan al langer, maar in plaats van alles stukje voor stukje te blokkeren belooft Google een slimme Flash-blocker waar de gemiddelde gebruiker geen last van zal hebben.

Li geeft geen exacte cijfers voor hoeveel extra batterijduur je mag verwachten door de Flash-blocker, maar met Flash Control kan je toch ongeveer één uur langer je laptop gebruiken. De nieuwe versie van Chrome zal trouwens uitkomen in september.