Google brengt werken van Breugel online tot leven

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute hebben het project Bruegel / Unseen Masterpieces gelanceerd. Twaalf werken van Breugel de Oude zijn voortaan in acht internationale musea en online in ultrahoge resolutie te bewonderen. Met behulp van geavanceerde technologie zijn twaalf werken, een vierde van de werken die Breugel heeft geschilderd, voortaan online en haarscherp te bewonderen. Een uniek project, want vele schilderijen werden vanwege hun kwetsbaarheid al meer dan 100 jaar niet werden verplaatst.

"Dankzij technologie ontstaat er een nieuwe dialoog tussen bezoekers en schilderijen in het museum. De ontmoeting tussen kunst en technologie maakt het mogelijk om geheimen te ontdekken die tot nog toe verborgen bleven voor het grote publiek", vertelt Michel Draguet, Algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Op de website van het Google Cultural Institute zijn 19 virtuele tentoonstellingen over de meesterwerken uit het leven van Breugel voor iedereen toegankelijk. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zijn twaalf van deze multimediatentoonstellingen te zien op interactieve terminals. Daarnaast werd er ook een uniek ontwikkeld toestel, de Breugel Box. Daarin worden 'immersieve' video's (met zicht in 360 graden), die elk gewijd zijn aan één bepaald schilderij, geprojecteerd op drie wanden, van de vloer tot het plafond. Met behulp van een smartphone kunnen de bezoekers ook de Google Cardboard virtual realityviewer gebruiken waarin er een 360 graden universum rond het werk 'De val van de opstandige engelen' werd gecreëerd.

bron: Belga