Golden Globes - "1917" wint Golden Globe voor beste drama

Golden Globes - "1917" wint Golden Globe voor beste drama

De Amerikaans-Britse oorlogsfilm "1917" van de Britse regisseur Sam Mendes heeft zondagavond de Golden Globe voor beste drama gewonnen. De film, met Dean-Charles Chapman en George MacKay in de hoofdrollen, haalde het eerder onverwacht van enkele favorieten. "Once Upon a Time in Hollywood" van Quentin Tarantino won de Golden Globe voor beste komedie. De film vertelt het verhaal van twee Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Ze krijgen een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen.

"Once Upon a Time in Hollywood" van Quentin Tarantino verzilverde drie van zijn vijf nominaties: ook beste scenario en beste acteur in een bijrol (Brad Pitt) werd in de wacht gesleept.

Joaquin Phoenix won de Golden Globe voor beste acteur in een drama voor zijn rol in "Joker", de duistere karakterstudie waarin hij de psychisch zieke tegenstander van Batman speelt. Voor de 45-jarige Amerikaanse acteur is het al de tweede Golden Globe, na die voor zijn rol van Johnny Cash in "Walk the Line" in 2006.

"Joker", in een regie van Todd Phillips, loopt sinds oktober in de filmzalen en kreeg op het filmfestival van Venetië in september de Gouden Leeuw voor beste film. De prent is omstreden vanwege de geweldscènes. Phoenix speelt de clown en komiek Arthur Fleck die in het verwaarloosde Gotham City afglijdt en een crimineel wordt.

Renée Zellweger won de Golden Globe voor beste actrice in een drama voor haar rol als Judy Garland in de biografische film "Judy". Het was de eerste Golden Globe voor Zellweger, die in 2002 wel in de running was voor haar rol in "Bridget Jones's diary".

bron: Belga