Goffin houdt België in ATP Cup-race met stuntzege tegen Nadal

Goffin houdt België in ATP Cup-race met stuntzege tegen Nadal

België behoudt nog uitzicht op de halve finales van de ATP Cup. David Goffin (ATP 11) zorgde met een knappe 6-4, 7-6 (7/3) zege tegen 's werelds nummer 1 Rafael Nadal voor een 1-1 stand. Het dubbelspel moet de beslissing brengen. Na het verlies van Kimmer Coppejans (ATP 158) tegen Roberto Bautista Agut (ATP 31), moest Goffin winnen van Nadal om België op koers voor de halve finales te houden. De 29-jarige Luikenaar stond voor de zesde keer tegenover de 33-jarige gravelkoning. Van de vorige ontmoetingen had Belgiës beste speler er maar een kunnen winnen, eind 2017 op de Masters in Londen. Goffin startte dus als uitgesproken underdog maar vocht, net als eerder deze week tegen Grigor Dimitrov, voor wat hij waard was. In een gelijkopgaande eerste set lukte Goffin in het negende spel een beslissende break. In zijn daaropvolgende opslaggame benutte hij bij 40/30 zijn eerste setbal, goed voor 6-4 setwinst na een uur tennis.

In de tweede set ging een sterk spelende Goffin door op hetzelfde elan. Hij brak Nadal meteen en kwam 2-0 voor. Die voorsprong hield hij vast tot het achtste game. Toen brak Nadal terug (4-4). Uiteindelijk zou een tiebreak beslissen. Daarin kreeg Goffin bij 6-2 vier wedstrijdballen. Nadal werkte de eerste weg maar Goffin maakte het daarna uit met een ace. De match duurde 2 uur en 23 minuten.

Het afsluitende dubbelspel moet nu de beslissing brengen. In principe nemen Sander Gillé en Joran Vliegen het daarin op tegen Nadal en Pablo Carreno Busta. De winnaar plaatst zich voor de halve finale tegen Australië. Het gastland, met Nick Kyrgios en Alex de Minaur, schakelde in de kwartfinales Groot-Brittannië uit. De andere halve finale wordt een duel tussen het Servië van Novak Djokovic en het Rusland van Daniil Medvedev.

België plaatste zich als een van de beste tweedes voor de kwartfinales van dit nieuwe landentoernooi. Goffin en co wonnen in hun poule van Moldavië (3-0), verloren dan van Groot-Brittannië (1-2) en sloten af met winst tegen Bulgarije (2-1).

bron: Belga