Goedkopere verzekering voor wie veilig rijdt

Goedkopere verzekering voor wie veilig rijdt

Hou je je aan de maximumsnelheid? Begin je op tijd te remmen? Trek je rustig op en vlam je niet door de bochten? Dat kan de Drive Key van Axa allemaal nagaan, net zoals de zwarte doos van een vliegtuig. Vanaf maandag 7 maart kunnen jongeren onder de 26 jaar zo'n toestel aanschaffen. Wie de Drive Key koopt, krijgt meteen 20% korting op zijn autoverzekering. Die kan nog oplopen tot 50% naargelang het rijgedrag van de chauffeur. Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) stapt mee in het project.

Vier parameters

Het toestel wordt verbonden met de On Board Diagnostics-poort van de wagen en stuurt de gegevens automatisch door naar de centrale server van de verzekeraar. Ook de chauffeur kan via zijn smartphone de resultaten bekijken.

"Bij elk traject krijg je een score", legt Kurt Van Bruysel van AXA uit aan Het Laatste Nieuws. De verzekeraar houdt rekening met vier parameters: versnelling, bochten, remmen en snelheid. "Wie in volle vaart door bochten vliegt of bruusk remt op volle snelheid, wordt gestraft en krijgt minpunten." Ook met de verkeersomstandigheden wordt rekening gehouden.

Rijgedrag veranderen

Na vier maanden volgt een eerste evaluatie. Wie veilig rijdt, krijgt dan al een eerste deel van de premie terug. Daarna wordt de score jaarlijks onder de loep gehouden door een extern bedrijf. De verzekeraar wil met het systeem vooral het rijgedrag van jonge chauffeurs veranderen. "Jongeren zijn vaker dan gemiddeld betrokken bij een ernstig ongeval. Met dit systeem hopen we hen te motiveren om voorzichtiger te rijden", klinkt het.