Goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn "beter voor het milieu"

Goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn "beter voor het milieu"

Lagekostenmaatschappijen als Ryanair hebben niet meteen de beste reputatie omdat passagiers dicht op elkaar gepakt zitten en extra bagage vaak een dure grap is. Maar net omdat reizigers zo weinig beenruimte krijgen, stoten goedkope maatschappijen minder broeikasgassen per passagier uit. Dat blijkt uit een vergelijking van de KTH, die de indeling van vliegtuigen, het aantal passagiers en de uitstoot van CO2 naast elkaar leggen.

"Low cost carriers vullen hun vliegtuigen met het grootste aantal passagiers. Zo daalt de hoeveelheid CO2 per persoon natuurlijk", aldus onderzoeker Andreas Schenning aan The Local. Schenning en zijn onderzoekspartner  Joel Larsson adviseren personen die ecologisch onderweg willen zijn ook nog om directe vluchten te nemen. Ze vonden immers dat een vlucht tussen Stockholm en München 35% meer CO2 per persoon uitstoot wanneer er een tussenstop is in Kopenhagen.

Schenning en Larsson hebben op basis van hun bevindingen ook een algoritme gemaakt voor flygressor.se, een site prijzen en reistijden vergelijkt. Reizigers kunnen er nu ook hun ecologische voetafdruk berekenen. De echte ecologische tip is echter om het vliegtuig links te laten liggen. "Als je het milieu wilt sparen neem je best de trein", besluit Schenning.

AFP / J. Lago