Goedbetaalde werknemers keren een bedrijf sneller de rug toe

Een hoger loon is de droom van veel werknemers. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je maar beter zo veel mogelijk kunt verdienen. Die vlieger gaat echter niet op. Als werknemers een te hoog loon krijgen, is de kans immers groot dat ze het bedrijf vroeg of laat de rug toe keren.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Tot die opvallende conclusie komt de technologiereus Google. Binnen het bedrijf wordt er namelijk gewerkt met een soort bonussysteem. De grootte van de bonus wordt gekoppeld aan de waarde van het project waarde werknemer op dat moment mee bezig is. Is het project succesvol? Dan krijgen kunnen ze rekenen op een royale bonus.

Het probleem met dat systeem is dat de sowieso al goed betaalde werknemers zo een nog hoger loon bijeen sprokkelen. En na verloop van tijd verdienen ze zo goed, dat ze het geld eigenlijk niet meer nodig hebben. “Een werknemer die goed verdient, zal niet snel opstappen”, verklaren experts. “Maar veel werknemers hebben zo'n hoog loon dat ze het geld niet meer nodig hebben. En dan komen ze in een situatie terecht waarin ze weleens iets anders willen proberen. Of ze beginnen te werken voor eigen rekening.”

Intern wordt er daarom weleens gesproken van fuck money, of salarissen die zo hoog zijn dat werknemers gemakkelijk het bedrijf kunnen verlaten. Toch zit er ook een mooie boodschap achter die policy van de hoge lonen. Google hoopt immers dat de werknemers niet enkel blijven voor het geld, maar ook omdat ze graag bij het bedrijf werken en hun job uitdagend vinden.