Goedbedoelde daad leidt tot euthanasie van bizonkalf

Goedbedoelde daad leidt tot euthanasie van bizonkalf

De parkwachters van Yellowstone National Park drukken hun bezoekers regelmatig op het hart dat ze afstand moeten houden van de dieren. Ondanks de waarschuwingen hebben enkele toeristen dit weekend een bizonkalf meegenomen in de koffer van hun SUV. Ze dachten dat het dier onderkoeld was en wilden het kalf naar de parkwachters brengen om het te helpen.

De goede bedoelingen van de bezoekers liepen echter fataal af. De rangers probeerden het kalf opnieuw te introduceren bij de kudde, maar het arme dier werd steeds verstoten. Na een aantal pogingen zat er niets anders op dan het beestvredig te laten inslapen. "Het kalf is geëuthanaseerd omdat het achtergelaten werd en zo een gevaarlijke situatie veroorzaakt, aangezien het steeds toenadering zoekt tot mensen en wagens", reageert het park in een statement.

De bezoekers hebben een boete van 110 dollar (97 euro) gekregen voor hun misplaatste bezorgdheid, die hen ook in gevaar bracht omdat bizons normaal gezien hun jongeren agressief verdedigen. Na het incident hebben de parkdiensten de regels omtrent afstand van de dieren (91 meter van wolven en beren, 23 meter van andere parkbewoners) nogmaals onderstreept.

"Approaching wild animals can drastically affect their well-being...and their survival." https://t.co/D8sWuzmqZo pic.twitter.com/1L2xHYslF4

— YellowstoneNPS (@YellowstoneNPS) 16 mei 2016

Archiefbeeld AFP / C. Stache