Goed nieuws voor iedereen met uitstelgedrag

Goed nieuws voor iedereen met uitstelgedrag

Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt hoe lang je bijvoorbeeld een paper kan laten wachten, heb je intussen de tijd om belangrijke beslissingen af te wegen. Zo kan je al nadenken hoe je het onderzoek wil aanpakken of hoe je bepaalde delen wil uitschrijven. Daarnaast biedt die extra tijd ook de mogelijkheid om in te spelen op onverwachte veranderingen.

Klusjes uitvoeren

Als je bijvoorbeeld beslist om over twee uur aan je paper te beginnen, verspil die tijd dan niet door gewoon in de zetel te hangen. Probeer om ondertussen iets nuttigs te doen. Kijk of er nog e-mails zijn die je moet beantwoorden of klusjes die je moet uitvoeren. Je uitstelgedrag helpt je productiviteit alleen als je de vrijgemaakte tijd nuttig besteedt.

Overdrijf niet

Belangrijk is daarbij wel om het slim aan te pakken. Als je een paper van pakweg drieduizend woorden moet schrijven, dien je met veel meer rekening te houden dan alleen de tijd die het kost om dat alles te schrijven. Je hebt namelijk ook wat opzoekingswerk te doen. Conclusie: Don't push it too far!