Goed nieuws. Jezelf met pizza belonen, maakt je productiever

Wie graag en veel pizza eet, weet dat dit niet echt een motivatie is om te sporten. Nieuw onderzoek suggereert echter dat wanneer we ons belonen met de Italiaanse lekkernij, we wel productiever worden op het werk. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Dan Ariely draagt de titel 'Professor of Psychology and Behavioral Economics' aan Duke University in Amerika. In zijn boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations zocht hij wat ons het meeste motiveerde om te gaan werken. Gedurende één week voerde hij zijn proef uit bij medewerkers in een Intelfabriek in Israël. Deze mensen werden nog eens verdeeld in drie groepen die hij a) een bon voor een gratis pizza, b) een bonus in de vorm van cash geld of c) een compliment van de baas beloofde. Gek genoeg kozen de meeste mensen voor de gratis pizza.

Pizza boven alles 

Uit de resultaten bleek dat de werknemers die voor de Italiaanse lekkernijen kozen, maar liefst 6,7% productiever waren. Zij die op een complimentje aasden waren 6,6% productiever tegen 4,3% van de mensen die een bonus wilden. Jammer genoeg was de productiviteit wel maar van korte duur. De groep die ging voor het compliment bleek op lange termijn het beste te werken.