Goed nieuws: dankzij koffie sterven we minder snel

Goed nieuws: dankzij koffie sterven we minder snel

Europese onderzoekers hielden 16 jaar lang gegevens bij van 521.330 mensen in 10 Europese landen. In die periode stierven er 41.693 mensen. Opvallend is dat mannen die aangeven veel koffie te drinken 12% minder kans hadden om te overlijden. Bij vrouwen was dat 7%.

Niet schadelijk voor gezondheid

Koffie zou het overlijden door maag- en darmziektes bij zowel vrouwen als mannen verminderen. Vrouwen zouden bovendien ook minder stel sterven door hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen zoals een beroerte.  Al moeten ze wel oppassen, want het zwarte goud vergroot wel de kans op sterven door eierstokkanker.

"Er is nog wel veel meer onderzoek nodig om precies te bepalen wat het is aan koffie dat tot die effecten leidt", vertelt Neil Murphy van het Inter Agency for Research on Cancer in Lyon, die meewerkte aan de studie. "Tot we meer weten, kunnen we alleszins al zeggen dat koffie niet schadelijk is voor de gezondheid."

Gelijkaardige resultaten

Bij het andere, Amerikaanse onderzoek werd gekeken naar het drinkgedrag van de verschillende gemeenschappen. Daarbij werden gegevens van 185.855 mensen tussen 45 en 75 jaar met een Afro-Amerikaanse, Native Hawaiiaanse, Japans-Amerikaanse, Latino of blanke achtergrond onder de loep genomen.

De wetenschappers kwamen tot gelijkaardige resultaten als hun Europese collega's. Uit de studie bleek namelijk dat mensen die een kopje van het zwarte goud per dag dronken, 12% minder kans hebben om te sterven dan de mensen die er geen dronken. Bij mensen die er meer verorberden, steeg dat tot 18%.

Verband niet duidelijk

Wat het exacte verband is tussen de koffie en het sterftecijfer, is voor de onderzoekers ook nog niet duidelijk. "Cafeïne is het meest onderzochte bestanddeel van koffie, maar bij mensen die cafeïnevrije koffie verkiezen, zien we hetzelfde effect", zegt Wendy Setiawan van de University of Southern California in Los Angeles.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, gaat beter nog maar snel een bakje troost halen.

https://giphy.com/embed/3o85xAKP8IpRY5LSNO