'God is geen heilige' van Magritte verhult ontbrekend stuk van 'La pose enchantée'

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het werk 'God is geen heilige' van de Belgische surrealist René Magritte verhult het laatste ontbrekende stuk van zijn in 1932 verdwenen werk 'La pose enchantée'. Dat maakten onderzoekers van het Europees Centrum voor Archeometrie van de Universiteit van Luik en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) bekend. De ontdekking maakt deel uit van het onderzoeksproject 'Magritte on Practice' van het Europees Centrum voor Archeometrie. Met niet-invasieve technieken zoals radiografisch onderzoek maken de onderzoekers een systematische studie van de 42 olieverfschilderijen en 21 gouaches van Magritte die de KMSKB huisvesten. Op die manier willen de onderzoekers niet enkel meer te weten komen over het realisatieproces en de gebruikte materialen in Magrittes werk, maar hopen ze ook onuitgegeven of verdwenen jeugdwerken te ontdekken.

Na 18 doeken te hebben geanalyseerd, stootten de onderzoekers op het vierde en laatste ontbrekende stuk van Magrittes 'La pose enchantée' dat in 1932 het laatst gezien werd. Nadien versneed Magritte het werk in vier stukken om het doek te hergebruiken voor nieuwe schilderijen.

"Als we dit onderzoek kunnen voortzetten, zullen er ongetwijfeld nog verdwenen werken opduiken", aldus Francisca Vandepitte, conservator in het KMSKB.

Dankzij de gebruikte technieken konden de onderzoekers aan de hand van de gehaltes van lood, zink en andere elementen in de schilderijen het vermiste werk digitaal reconstrueren én kleur geven. De enige bestaande foto van het werk werd namelijk in zwart wit genomen.

bron: Belga