GM koopt start-up voor ontwikkeling zelfrijdende auto

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) schakelt de ontwikkeling van zelfrijdende auto's een versnelling hoger en koopt daarvoor een start-up uit San Francisco: Cruise Automation. Daarmee zou meer dan een miljard dollar gemoeid zijn, zo berichtten technologieblog Recode en het magazine Fortune, die daarvoor bronnen dicht bij het dossier citeren. Cruise is het best gekend voor de technologie waarmee enkele automodellen, vooral de Audi A4 en S4, na productie tot zelfrijdende voertuigen kunnen omgevormd worden. GM lijkt vooral geïnteresseerd te zijn om die technologie toe te passen tijdens het productieproces. GM-manager Mark Reuss verklaarde, zonder details te lossen, dat de aankoop van Cruise het autoconcern "een uniek technologisch voordeel" biedt. Cruise Automation zal in San Francisco gevestigd blijven.

GM-concurrent Ford bracht vrijdag de ontwikkeling van nieuwe technologieën onder in een nieuwe dochteronderneming. Ford Smart Mobility behelst mobiliteitsoplossingen zoals autodelen, maar ook de ontwikkeling van zelfrijdende wagens.

De autobouwers voeren concurrentie voor de ontwikkeling van dergelijke autonoom rijdende wagens. Volgens deskundigen kunnen ze in 2020, wettelijk, op straat komen.

bron: Belga