Glutenvrij dieet verhoogt kans op diabetes

Glutenvrij dieet verhoogt kans op diabetes

Het is een groeiende trend om gluten uit je voedingspatroon te schrappen. Mensen die bij een glutenvrij dieet zweren, geloven dat ze zich daardoor beter voelen. Vooral jonge vrouwen, die worden beïnvloed door blogs van ‘fitgirls' en ‘food gurus', bannen gluten uit hun voeding. Onderzoekers raden het dieet nu ten zeerste af.

Gluten bevinden zich in tarwe, rogge en gerst en zorgen voor de veerkrachtige textuur en elasticiteit van brood. Minder dan 1% van de mensen wordt ziek van het eiwit. Maar sinds enkele jaren is het idee ontstaan dat gluten ongezond zijn en tot digestieklachten leiden.

Fabeltje

Onderzoekers beweren dan ook dat mensen die hun gluteninname beperken of bannen en niet allergisch zijn voor de proteïne, geen gezondheidsvoordelen hebben. Dat blijkt uit onderzoek waarbij ze 200.000 patiënten over een tijdspanne van 30 jaar onderzocht hebben. "Mensen die niet glutenintolerant zijn zouden hun glutenvrij dieet beter herzien om chronische ziekten te voorkomen, in het bijzonder diabetes", zegt Geng Zong, medeonderzoeker aan Harvard.