Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

Het fenomeen om glutenvrij te eten is aan een ferme opmars bezig. Personen met Coeliakie mogen geen gluten eten, want zij zijn intolerant voor deze eiwitten. Maar steeds meer mensen mijden de proteïnen bewust, omdat ze denken dat deze ongezond zijn. Als de glutenbelievers de filosofie gaan opleggen aan hun kinderen, ontstaan er gevaren, zegt kinderarts Norelle Reilly.

Gluten zijn niet giftig. De reden waarom sommige mensen verplicht worden om de eiwitten te vermijden is Coeliakie of glutenintolerantie. Een gebalanceerd voedingspatroon met groenten, fruit, eiwitten en verschillende soorten koolhydraten is nog altijd de beste optie om een kind gezond te houden.

Glutenvrij mag niet synoniem staan voor gezond. Voedsel zonder gluten kan evengoed meer vet en calorieën bevatten en minder vitaminen en foliumzuur. Voedsel zonder deze eiwitten is bovendien vezelarm, waardoor er kans op constipatie is. Wanneer kinderen gluten vermijden, is het voor dokters soms onmogelijk om achteraf vast te stellen of het kind aan intolerantie lijdt.

Ook heeft het bannen van deze voedselcomponent sociale en financiële gevolgen. Glutenvrij eten is duur en bovendien kunnen kinderen die door hun ouders dergelijk dieet krijgen opgelegd, zich uitgesloten voelen, omdat hun klasgenoten wel alles mogen eten wat ze willen.

Foto Pixabay