Gluren over de taalgrens

Gluren over de taalgrens

BERGEN

Doudou

Dankzij ‘Mons 2015' heeft de stad nu heel wat musea. Als we er dan toch eentje moeten uitpikken, dan is het dat van de Doudou, een klinkende naam in Bergen! Het museum ligt in de ‘Jardin du Mayeur', bij de Grote Markt. Het is erg interactief en dompelt je onder in de sfeer van de fameuze Ducasse, het plaatselijke folkloristische feest. Je ontdekt er de verschillende personages uit de processie en de ‘Lumeçon', het gevecht van Sint-Joris met de draak, maar ook alle historische en religieuze aspecten van dit grote volksfeest.

Belfort

Na 30 jaar werken zat het Belfort van Bergen vorig jaar eindelijk in een nieuw jasje. De beklimming van dit barokke gebouw (opgericht tussen 1662 en 1669) is de moeite waard, want boven krijg je een adembenemend uitzicht op de stad en de regio van de Borinage. Je kan ook luisteren naar de traditionele deuntjes van de beiaard, die maar liefst 49 klokken telt. Aan de voet van het Belfort ligt ook een leuk park.

Rue de la Coupe

De straat die de Grote Markt verbindt met de Marché aux Herbes kreeg de afgelopen jaren een complete make-over. Je vindt er trendy boetieks zoals Carnaby street, met retrokleding en –accessoires van de jaren 40 tot 80. Op zoek naar oude meubels of typisch Bergense items? Spring dan eens binnen in de antiekwinkel Le Passé Simple. En na al die shopping kan je genieten van een lekker, zachtgeprijsd hapje in L'Envers, l'Orphéo of La Boule de Bleu.

Les Gribaumonts

Bergen telt heel wat gastronomische restaurants binnen een kleine straal. Osmose, bijvoorbeeld, met zijn verfijnde keuken in een intiem, modern kader. Of Le comptoir de Marie, met zijn gastronomische tapaskaart die onlangs een Michelinster in de wacht sleepte. Maar er zijn ook het uitstekende Les Gribaumonts (met een uitmuntende sommelier) en Icook, met niemand minder dan Jean-Philippe Watteyne (voormalig Top Chef-kandidaat) aan het fornuis.

Wijnbar Ô Bar'Hik

Een bezoekje aan Bergen is niet compleet zonder een tussenstop in deze trendy bars. La vie est belge, op de Grote Markt, tapt vooral originele brouwsels van bij ons. Wat dacht je bijvoorbeeld van speculoosbier of witlooflikeur? Wijnbar Ô Bar'Hik, die onlangs zijn deuren opende in de Rue de la Clef, biedt een mooi assortiment – vaak onbekende – wijnen en gins in een knap, cosy decor.

LEUVEN

Opek

Voor een shot cultuur moet je aan de Vaartkom 4 zijn. In Opek huizen negen culturele organisaties die in de verschillende theaterzalen hun voorstellingen tonen en jong talent klaarstomen. Als voormalig stapelhuis heeft het gebouw ook heel wat troeven, zoals een multifunctionele cockpit op het dak. Dankzij de herinrichting van het plein voor Opek is het de plaats om zwoele nazomeravonden door te brengen.

De Fiere Margriet

Leuven is als thuishaven van Stella Artois natuurlijk de bierstad van Vlaanderen. Voor wie het wat specialer mag zijn, kan proeven van de 280 verschillende bieren op de kaart van de Fiere Margriet, die te vinden is op het Margarethaplein 11. Wedden dat je de Kessel Blond, de Hector of het Hof Ter Dormael nog nooit eerder gedronken hebt?

Mechelsestraat

De Bondgenotenlaan en de Diestestraat staan bekend als de winkelstraten van Leuven, maar wie op zoek is naar meer karakter moet in de Mechelsestraat en de Parijsstraat zijn. Hier schuilen de leukste boetieks, zoals Mixte, Liv en Living Lounge.

Bar Stan

Op zondag is het verzamelen geblazen aan het basketpleintje in de Constatin Meunierstraat voor een brunch bij Bar Stan. De populaire bar werd pas enkele jaren geleden opgericht door enkele vrienden en is ondertussen uitgegegroeid tot een vaste waarde. De koffie komt van de lokale koffiebranderij en -bar Mok in de Diestestraat en de thee gaan de mannen van Stan halen bij de theetempel Onan in de Parijsstraat. Toeval of niet, maar die behoren net tot mijn favoriete adresjes.

Abdij van Park

Even tot rust komen kan je in Abdij van Park, net buiten de ring. Met 42 hectare velden, dreven, wandelpaadjes en vijvers rondom de abdij, vind je op een steenworp van de stad de ideale locatie voor een namiddagje hangen met vrienden, wandelen of joggen voor de sportievelingen onder ons.

Door Marie Bruyaux en Heleen De Bisschop