Globe Aroma - "Acties ondergraven vertrouwen in overheden"

Zeven middenveldorganisaties tekenen op hun beurt protest aan tegen de politie-inval vorige vrijdag bij het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma. "Dit soort acties heeft (...) nefaste gevolgen voor de maatschappelijke orde en het vertrouwen in de overheden", klinkt het in een persbericht. De politie viel vorige vrijdag binnen bij Globe Aroma, dat vluchtelingen en sans-papiers artistiek begeleidt. Aanwezigen getuigen dat de inval intimiderend was. De politie vroeg naar gsm's en papieren, en zeven personen werden gearresteerd.

"Vanuit onze bezorgdheid over het realiseren van grondrechten voor iedereen, stellen wij hardop de vraag waartoe deze aanpak diende. We vragen ook garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen", zeggen de zeven middenveldorganisaties in een persbericht. Het gaat om het Brusssels Platform Armoede, het Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, 11.11.11, Orbit, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bij Ons - Chez Nous.

Verenigingen als Globe Aroma zijn erkend en gesubsidieerd door overheden, en worden erdoor gecontroleerd; er is dus transparantie. Als de controles niet voldoen, horen ze dat graag in overleg, klinkt het, "niet via gespierde politieacties". En uiteraard staan de organisaties achter de controle van schimmige vzw's die een rol spelen in terrorisme en criminele activiteiten. Maar dat kan ook door gerichte controles en waar mogelijk vertrouwensbanden te smeden, zeggen ze.

"Dat de overheid middelen inzet - middelen die tot doel hebben maatschappelijke orde te garanderen en onze rechtstaat te beschermen - om de meest kwetsbaren op te jagen, genereert net het omgekeerde effect: wantrouwen in diezelfde overheid, diensten en hun gebruikte middelen. De 'communicatiestrategie van de ontkenning' van Binnenlandse Zaken - 'het was geenszins de bedoeling om mensen zonder papieren op te pakken' - is twijfelachtig en voedt het wantrouwen nog meer", klinkt het.

De organisaties zijn wel verheugd over steunende reacties die ze kregen zoals die van Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld).

bron: Belga