Globale daling verkeersslachtoffers in Brussel, maar kwart meer slachtoffers op de fiets

Globale daling verkeersslachtoffers in Brussel, maar kwart meer slachtoffers op de fiets

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets is blij met de bemoedigende cijfers van de verkeersslachtoffers in Brussel. Het aantal gewonden daalt met 3,6% en het aantal dodelijke slachtoffers op de plek van het ongeval daalt van 6 naar 2 in vergelijking met het eerste trimester van 2015. Schaduwzijde is de stijging met een kwart van het aantal ongevallen met fietsers, wellicht deels te verklaren door de stijgende populariteit van de fiets in Brussel en de zachte winter.

Van de drie Belgische gewesten kent Brussel de sterkste daling van gewonden in het verkeer, van 1.082 naar 1.043 (een daling met 3,6% tegenover een daling in Vlaanderen met 3,4% en een daling in Wallonië met 2,9%). Het aantal geregistreerde doden ter plaatse daalt ook: van 6 in de eerste drie maanden van vorig jaar naar 2 in dezelfde periode dit jaar. Dat is het laagste aantal in 12 jaar (evenaring van het jaar 2014). "Dat bewijst dat onze sensibiliseringsacties effect hebben. We gaan ze daarom meer dan ooit verderzetten, met een focus op kwetsbare weggebruikers"", kondigt Debaets woensdag aan.

Want de schaduwzijde aan de cijfers is dat het aantal ongevallen met fietsers sterk gestegen is (+26,8%). Die stijging is te verklaren door het stijgende aantal fietsers in Brussel maar ook door een zachte winter 2015-2016 in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal ongevallen met motorrijders is toegenomen (+9,3%) om dezelfde redenen, luidt het.

"Het is positief dat er meer en meer fietsers zijn in ons gewest. We gaan ook voor hen nog meer en beter aangepaste sensibiliseringsacties opzetten. We beginnen met een campagne die zal lopen tijdens de start van het nieuwe schooljaar Daarnaast hervormen we momenteel de Brusselse rijopleiding. We willen nieuwe bestuurders meer respect in het verkeer bijbrengen en een grotere aandacht voor zwakke weggebruikers", aldus Bianca Debaets.

bron: Belga