Glasgow en Berlin ontvangen eerste editie van European Championships

Glasgow en Berlin ontvangen eerste editie van European Championships

Drie jaar na de creatie van de Europese Spelen innoveren de Europese federaties van diverse olympische sporten opnieuw. Zeven van de grootste sportbonden beslisten om de European Championships op te richten, een gezamenlijk Europees kampioenschap. Zwemmen, artistieke gymnastiek (senioren en junioren), wielrennen, roeien, triatlon en golf organiseren hun EK tegelijk in Glasgow, van 2 tot 12 augustus. Onder dezelfde vlag vindt in Berlijn (7-12 augustus) intussen het EK atletiek plaats. De Europese Olympische Comités (EOC) lanceerden drie jaar geleden de Europese Spelen naar het model van de Olympische Spelen. De openingseditie in het Azerbeidzjaanse Bakoe was een succes op organisatorisch vlak. 253 proeven in twintig verschillende sporten brachten zo'n 6000 atleten tesamen. Op sportief vlak viel het echter tegen. Belangrijke sporten als atletiek en zwemmen stuurden hun kat, terwijl een gebrek aan infrastructuur ook het baanwielrennen en roeien verplicht deed afhaken. Tot slot bleek ook de media-aandacht voor het event eerder beperkt.

Om meer media-aandacht te genereren, sloten de kersverse European Championships dit jaar een akkoord met de European Broadcasting Union (EBU), die de belangrijkste publieke zenders in Europa verenigt. Het evenement zal dus een veel groter bereik krijgen (één miljard potentiële tv-kijkers, red), hetgeen absoluut noodzakelijk is om sponsors aan te trekken.

Als organiserende stad werd gekozen voor Glasgow, ook al organisator van de Commonwealth Games in 2014. Er zullen in de Schotse hoofdstad in elf dagen 151 titels worden verdeeld onder 3224 atleten uit 52 landen. 87 Belgen nemen deel aan de eerste editie, waaronder grote namen als olympisch kampioen Greg Van Avermaet (wielrennen), vice-olympisch kampioen Pieter Timmers (zwemmen), Europees kampioene Nina Derwael (turnen) en Wereldbekerwinnaars Tim Brys en Niels Van Zandweghe (roeien).

Het wielrennen herbergt de meeste grote namen. Naast Van Avermaet starten ook olympisch medaillist Jolien D'hoore, wereldkampioene keirin Nicky Degrendele en wereldkampioenen veldrijden Wout van Aert en Sanne Cant, die in de wegritten zullen starten. In het zwemmen zijn de ogen - naast op Timmers - gericht op de zeer getalenteerde 18-jarige Valentine Dumont.

Het EK atletiek gaat als enige niet door in Glasgow. Berlijn kreeg de organisatie al in 2013 toebedeeld. In de toekomst is het wel de bedoeling dat de atletieksport de andere sporten zal vervoegen in dezelfde stad.

Om de eenheid van de sporten te benadrukken zal een trofee worden uitgereikt aan het land dat de beste resultaten over alle zeven de sporten heen heeft behaald.

bron: Belga